clusius 22 nov 2021

Leerlingen en studenten hebben meegewerkt aan realisatie GroenSpoor plantestafette 2021

Binnen vier gemeenten in Noord-Holland hebben vmbo-leerlingen en mbo-studenten van het Clusius College de afgelopen maand bloembollen, vaste planten, struiken en bomen geplant. Dit was onderdeel van de tweede regionale GroenSpoor plantestafette.

De GroenSpoor plantestafettes zorgen voor mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene verbindingen binnen en tussen gemeentes. Deze groene sporen zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels. De estafette begon op 16 oktober 2021 in Schagen en vond de weken daarop plaats in achtereenvolgens: Heiloo, Castricum, Alkmaar, Heemskerk en Heerhugowaard.

De studenten van de entreeopleiding Groenstart in Alkmaar hebben tijdens de lessen een insectenhotel gemaakt. Nadat het insectenhotel af was hebben ze ‘m geplaatst op het ecologisch lint bij de Beverkoog in Alkmaar. In Castricum lieten leerlingen zien wat je in eigen tuin kunt doen aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Leerlingen in Schagen gaven handige tips om zelf ook aan de slag te gaan met het creëren van een groenere omgeving. Tot slot gaven leerlingen in Heerhugowaard praktische voorbeelden over wat je kunt doen om insecten en vogels een handje te helpen.

Bij de plantestafettes waren ook bewoners, ondernemers en lokale natuurverenigingen betrokken. Geïnteresseerden waren ook welkom om te helpen met het planten. Experts en vrijwilligers van Landschap Noord Holland, Groei en Bloei en leerlingen van het Clusius College zorgden daarbij voor de begeleiding.

Voor de leerlingen en studenten was deze maatschappelijke klus weer een hele leuke en leerzame ervaring.