mbo 13 jun 2018

Kampioenen bierbrouwen

Tijdens de open dagen in januari gingen vier groepen mbo-studenten van de opleidingen Voeding de competitie aan op het gebied van bierbrouwen.

We hielden toen een interne Skills Heroes vakwedstrijd. Omdat bier moet rijpen, weten we nu wie zich kampioen bierbrouwen van het Clusius College Alkmaar mag noemen. 

De ontknoping vond plaats in een sfeervolle locatie: het Alkmaars Koffiehuis, proeflokaal van de Alkmaarse brouwerij Zeglis. We hadden een panel van maar liefst zeven bier­keur­meesters bereid gevonden de verschillende bieren te beoordelen. Onder leiding van Martin Peerdeman keken zij naar typische bierkenmerken als kleur, helderheid, schuimstructuur, koolzuur, mondgevoel en natuurlijk smaak. Aan het einde van de sessie gaf iedere keurmeester een rapportcijfer en het gemiddelde werd vervolgens berekend.

Daarnaast werden de studenten tijdens het brouwen van het bier door de docenten beoordeeld: vakdeskundigheid, hygiënisch werken en het documenteren van het proces speelden hierbij een rol. 

Na een uur proeven en rekenen kwam de winnaar uit de bus: dit was de groep van Christiaan Donkers, Rick Schelvis en Leon Dekkers. Zij hadden een bijzonder bier gebrouwen met een uitdrukkelijke kruidnagelsmaak. Hoewel de jury verdeeld was, ​kwamen zij toch als winnaars uit de bus. Hun kennis van het brouwproces en het tonen van hun vaardigheden tijdens het brouwen gaf hierin de doorslag. Hun naam komt op de wisselbokaal: de zilveren roerspatel. Deze krijgt een mooi plaatsje in de school.