mbo 20 jun 2016

Docenten Mozambique kijken kunst af

Wat doe je als je in je land de zaadteelt sector wilt verbeteren? Dan kom je naar Nederland! Enkele docenten van een groene onderwijsinstel in Mozambique kwamen op bezoek om hun kennis te verbeteren.

In het Nuffic project NICHE werken instanties als Aeres groep Stoas, het KIT en de WUR samen om ontwikkelingslanden te helpen bij het versterken van de lokale economie. Men zocht dit keer naar mogelijkheden om een lesprogramma samen te stellen over de zaadteelt en veredeling die geschikt is voor leerlingen/studenten in Mozambique. Als onderdeel van hun programma in Nederland kwam de groep docenten  vorige week naar het ClusiusLab.

Samen met enkele collega’s van Clusius College Hoorn had projectleider Nancy Boterblom een afwisselend programma samengesteld. Nancy: “Het is wel lastig inschatten hoeveel kennis de groep docenten momenteel heeft van de zaadteeltsector. Gelukkig had Carola Laport, docente biologie, goede ideeën om hen tips en tools mee te geven voor practica. En heeft Vincent Tjon Pian Gi, docent Commercieel Ondernemen, een mooi inkijkje kunnen geven in strategische Marketing.”

In Mozambique hebben de scholen proefvelden en tuinen. Daar telen studenten graan en bonen. Die oogst willen ze graag machinaal gaan schonen, behandelen en verwerken. Samen met Erwin Cardol van de Seed Valley zijn we op zoek naar een zaadschoningsmachine die in Mozambique op de school kan worden ingezet. Bij de bedrijven aangesloten bij Seed valley gaan we nu onderzoeken of er nog apparatuur staat te verstoffen! Mocht iemand een zaadschoningsmachine willen verkopen voor een niet al te hoog bedrag dan kan er contact opgenomen worden met Nancy Boterblom. N.boterblom@clusius.nl