mbo 29 mrt 2022

Dit leer je niet in een klaslokaal!

Van 7 t/m 11 maart waren tweedejaars studenten van de opleiding Recreatie & Natuur op werkweek bij RCN Het Grote Bos in Doorn, een groot vakantiepark met honderden accommodaties. De studenten ondersteunden de technische dienst en het werd een groot succes!

Vakantiepark het Grote Bos is een groot park. In de zomer zijn er zoveel mensen dat het een dorp lijkt. De technische dienst van het vakantiepark doet bijna alles zelf. Denk hierbij aan het onderhouden van faciliteiten zoals het zwembad, de speeltoestellen en de privé-sanitair units. Maar ook het onderhouden van de accommodaties, waarbij installatietechniek voor het verwarmen of verkoelen heel belangrijk is. Daarnaast is er een storingsdienst en verwacht grondeigenaar Staatsbosbeheer van RCN, dat zij elk jaar een flink stuk bos onderhouden. Kortom, een heel veelzijdige baan waar onze studenten voor opgeleid worden.

Voorbereiding en projectmanagement

De klas, bestaande uit tien studenten, heeft het project zelf voorbereid en uitgevoerd. Niveau vier studenten konden solliciteren op de functie van projectleider of meewerkend voorman. Zij vormden samen het projectmanagement. Ter voorbereiding zijn we ook op bezoek geweest bij het bedrijf om afspraken te maken. RCN was heel gastvrij en regelde voor ons de accommodaties, elke avond een lekker diner en twee keer een bowlingavond met versnaperingen. Als tegenprestatie moest er natuurlijk wel gewerkt worden op het terrein.

Complimenten

Uit de klussenlijst die de projectleider op maandag kreeg, bleek dat de verwachtingen vanuit het bedrijf in eerste instantie niet zo hoog waren. Maar na anderhalf uur werken kregen Bert van der Vecht (gepensioneerde collega van de opleiding) en ondergetekende het eerste compliment over de groep al te horen. Daarna kreeg de groep al snel meer vertrouwen van de technische dienst en werden de klussen complexer. Aan het eind van de week gaf het assistent hoofd technische dienst de groep een 8,5! Een prachtige beloning voor al het geleverde werk en hun werkhouding.

Leren in de praktijk

Is er ook nog wat geleerd? Jazeker! Door deze opzet, het zelf organiseren, communiceren, leidinggeven en uitvoeren zijn er situaties ontstaan die nauwelijks te simuleren zijn in een klaslokaal. De frustraties en miscommunicaties waren allemaal echt. Ze hebben van elkaar geleerd hoe het niet moet en hoe ze zo’n situatie kunnen doorbreken om er wel weer iets van te maken. Het is ontzettend leuk om dat te mogen begeleiden.

                     

Opleiding Recreatie & Natuur iets voor jou?

Wil jij ook werken met een permanent vakantiegevoel? Kies dan voor een baan bij een recreatiepark, jachthaven of natuurorganisatie. Bij de opleiding Recreatie & Natuur word je breed opgeleid om in deze sector succesvol aan de slag te gaan. Een mooie kans voor aanpakkers en buitenmensen! Meer informatie over de opleiding Recreatie & Natuur. Voor vragen of interesse in een dag(deel) proefstuderen mag je mij mailen: m.puhl@clusius.nl.

Volgend jaar gaan we weer!

Mervyn Puhl – aanspreekpunt Recreatie en Natuur

Gerelateerde pagina's