mbo 14 jan 2019

Clusius-studenten gaan onderbroeken begraven

Onder de titel 'Soil Your Undies Challenge' worden telers en studenten Plantenteelt uitgedaagd een onderbroek in de grond te begraven. De proef moet uitwijzen hoe gezond het bodemleven is.

De uitdaging is simpel; in de maand april begraaf je een 100 procent katoenen onderbroek in de bodem. Het is de bedoeling dat de onderbroek na twee maanden weer wordt opgegraven. Als er sprake is van een gezond bodemleven, zal er weinig van over zijn. Kun je de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor.

Aftrap

De aftrap van de actie vond plaats op de Mechanisatietentoonstelling tijdens een gastcollege van het Clusius College over bodembeheer. Studenten ontvingen toen een degelijke witte, katoenen onderbroek die zij voor de 'Soil Your Undies Challenge' kunnen gebruiken. De KAVB heeft deze onderbroeken inmiddels ook aan meer dan honderd bollentelers uitgedeeld.

Bodemleven

Een rijk bodemleven met bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen. Daarnaast dragen ze bij aan een juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem.

Met de 'Soil Your Undies Challenge' wordt er aandacht besteed aan een gezonde bodem. Het initiatief is ontstaan in Noord-Amerika en is nu uitgerold in Nederland.