mbo 15 apr 2016

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar perenreceptenboek

Burgemeester Yvonne van Mastrigt en wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn ontvingen uit handen van Rien van Tilburg van het Clusius College de eerste exemplaren van het perenreceptenboek.

Met dit boek wordt het vorige jaar gestarte perenproject bij het Clusius College afgesloten. Het project had als doelstelling om de door de Russische boycot getroffen perentelers in Noord-Holland een hart onder de riem te steken.


Het door het Clusius College en The Greenery opgezette perenproject bestond uit het uitdelen van 30.000 peren aan ruim 100 basisscholen in Noord-Holland, een perenrecepten wedstrijd in alle vestigingen van het Clusius College, een boekje maken met de winnende recepten van de wedstrijd. Geheel ontwikkeld en vormgegeven door studenten van de opleidingen In- & Outdoor Styling uit Hoorn en Food, Health & Innovation in Alkmaar.
“Het project is een goed voorbeeld van hoe leuk leren is”, aldus Rien van Tilburg, voorzitter van het College van Bestuur van het Clusius College. Een reële opdracht ontstaat, waarbij een groot aantal vaardigheden voor nodig zijn om tot een aansprekend resultaat te komen. Bovendien werd een goede samenwerking vereist tussen leerlingen van twee opleidingen. De leerlingen van Food, Health & Innovation testen de recepten en pasten ze waar nodig aan. Bovendien maakten zij de baksels, die de leerlingen van In- & Outdoor Styling fotografeerden. Om het banket zo smaakvol mogelijk in beeld te krijgen, werd gebruik gemaakt van bijzondere technieken. Naast de fotografie namen de studenten Styling ook de 'lay out', de illustraties en de interviews voor hun rekening genomen.

“Leerlingen die meewerkten aan het project, mogen trots zijn op het resultaat”, vindt Ans Koster de begeleider van het project. “Het Clusius College stelt het boekje beschikbaar aan alle medewerkers, maar gaat het ook als relatiegeschenk gebruiken. Ook zijn de boekjes te koop tijdens evenementen op de betrokken vestigingen, zoals tijdens de open dagen. De uiteindelijke opbrengst wordt geschonken aan de voedselbanken in Alkmaar en Hoorn."

Alle betrokken studenten kregen ook het boekje mee naar huis. Dit in een tasje met peren én een pauwenveer, die symboliseerde dat de leerlingen trots mogen zijn op het werk dat zij leverden.