mbo 30 mrt 2022

Bezoek Franse studenten aan opleiding Veehouderij

Op maandag 21 maart hebben de eerstejaarsstudenten niveau 3 en 4 van de opleiding Veehouderij een groep Franse studenten mogen ontvangen op het Clusius College in Alkmaar. Dit bezoek is geregeld door bpv-begeleider Marinus Hovius van het Clusius College Alkmaar en docente Estelle Lotissier van Maison Familiale Rurale (MFR) de Saint-Laurent de Chamousset.

De kennismaking onder het genot van een kopje koffie verliep vanwege de taalbarrière wat onwennig, maar al snel kwamen de mobiele telefoons met Google Translate tevoorschijn en kwamen beide groepen los. Veehouderijstudent Sil: ‘De communicatie via Google Translate verliep eigenlijk heel goed. We praatten over hoeveel koeien de Franse studenten thuis hadden en hoeveel wij er thuis hadden. We bleven maar praten.’.

Na de kennismaking hebben de studenten Veehouderij de bezoekers in groepjes rondgeleid door de verschillende schoolgebouwen. Het ochtendprogramma werd afgesloten met een door school verzorgde lunch, met uiteraard een glas Campina melk. Veehouderijstudent William: ‘Ook tijdens het eten gingen we met behulp van Google Translate in gesprek. Hier hebben we behoorlijk wat plezier aan beleefd, want de onwennigheid en taalbarrière waren verdwenen en het werd echt gezellig!’.

Het middagprogramma begon met een bedrijfsbezoek aan het melkveebedrijf van de familie Kregel in Zuidschermer. Hier zijn de studenten in groepjes over het bedrijf gegaan en hebben ze verschillende vragen beantwoord, zoals over de verschillende rantsoenen en Nederlandse koeienrassen. Dit bezoek werd afgesloten met een groepsfoto.

Na het bedrijfsbezoek in Zuidschermer zijn de studenten naar het melkveebedrijf van de familie Rotteveel in Ursem vertrokken. Hier heeft veehouder Remco Rotteveel uitleg gegeven over zijn bedrijf en hebben de studenten het machinepark bekeken.

Kortom, de studenten hebben een geslaagde dag gehad en willen graag ook in Frankrijk komen kijken!