mbo 03 sep 2019

Alkmaars Goud is regionaal topproduct

Dankzij een groep kaasliefhebbers die zich hebben verenigd in het Kaasgenootschap komt er een eigen Alkmaarse kaas op de markt! Dit genootschap is de afgelopen maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen. Er komt nogal wat bij kijken, bij die echte Alkmaarse kaas. Door de positieve reacties van de Alkmaarders is het Kaasgenootschap niet te stoppen en werkt zij keihard aan een uniek product.

Eigen receptuur en smaak

Alkmaars Goud wordt namelijk de eerste Alkmaarse kaas naast de bestaande Goudse, Leidse en Edammers. Deze Alkmaarse kaas wordt ontwikkeld in de regio, naar eigen receptuur en met een eigen smaak. Daarnaast wordt deze kaas uiteindelijk zeshoekig. De kaas wordt namelijk gemaakt van melk afkomstig van koeien die grazen in de zes omliggende polders. De Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe.

Clusius College

Het genootschap nam afgelopen week een kijkje op het Clusius College waar de kaasliefhebbers werden bijgepraat over hun project. De leerlingen van het Clusius College zijn fris en fruitig gestart aan het nieuwe schooljaar, en meteen ook met de ontwikkeling van het Alkmaars Goud. "We vonden het heel bijzonder om mee te kunnen werken aan de ontwikkeling van Alkmaars Goud, een geweldig initiatief" aldus een der leerlingen. Directeur van het Clusius College Alkmaar, Wim van Reenen, vult aan: "Het Clusius College vindt het fantastisch dat jonge mensen de kans krijgen om hieraan deel te nemen en al lerende bij te dragen aan de ontwikkeling van een regionaal topproduct."

Voorverkoop

De voorverkoop van de kaas is 1 juni gestart via de website. Het is nog steeds mogelijk om mee te doen. Voor € 30,- per jaar is men deelgenoot van dit project. Deelgenoten ontvangen in dat geval niet alleen een kilo kaas per jaar, zij worden ook uitgenodigd voor de kaasproeverijen en hebben eindelijk recht op een certificaat. Een kaas vóór en dóór Alkmaarders.

Meer weten over het project? Kijk op alkmaarsgoud.nl en doe mee.​​

Bron: Alkmaar op Zondag