In augustus 2020 ontstond ophef over de mogelijkheid dat onvoldoende ventilatie in gebouwen (waaronder scholen) een rol zou kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus Covid-19.
In de afgelopen weken heeft in het Clusius een inventarisatie plaatsgevonden, waarbij van elk lokaal nagegaan is hoe er geventileerd wordt of kan worden en wat daarbij mogelijke risico’s zijn. Deze inventarisatie is gedaan door deskundigen van buiten het Clusius College. Dit heeft een rapport opgeleverd, waarin per vestiging, per lokaal de situatie beschreven staat.
Het ministerie van OCW geeft aan dat scholen voor wat betreft de luchtkwaliteit moeten voldoen aan wettelijke bepalingen, vastgelegd in het Bouwbesluit. Er zijn, volgens het Bouwbesluit, vier categorieën van ventilatie (A, B, C, D), die alle (kunnen) voldoen. A is alleen natuurlijke ventilatie (ramen en deuren open) en D is geheel gestuurde recirculerende ventilatie met warmteterugwinning. B en C zijn twee vormen van mechanische ventilatie. Binnen het Clusius College komen alle vormen van ventilatie voor. De maat om de luchtkwaliteit te meten is het CO2-gehalte (dat mag niet te hoog zijn).
Probleem bij categorie A (ramen en deuren open) is, dat als het buiten koud is, ‘koudeval’ ontstaat (een koude luchtstroom in de klas), hetgeen niet prettig is.
Op basis van de uitkomsten van bovenstaande punten kijken we welke maatregelen we kunnen en moeten nemen, zo mogelijk nog voor de winter.