23 apr 2021

Patricia Bleeker neemt afscheid van het Clusius College

Bijna zeven jaar is Patricia directeur van de vestiging Castricum. Het nieuwe schooljaar begint ze als schoolleider van het Dalton College in Alkmaar. In haar eindscriptie van haar master onderzocht ze de houdbaarheid van een schoolleider. Wanneer wordt leiden lijden? In ieder geval staat buiten kijf: lijden is het zeker niet geworden.

“Ik heb een fantastische tijd gehad bij het Clusius. Het is een geweldig team met geweldige collega’s.''

“Ik heb een fantastische tijd gehad bij het Clusius. Het is een geweldig team met geweldige collega’s. Maar zoals ik in mijn scriptie zelf concludeerde, na zeven jaar is het tijd voor iets nieuws. Voor mezelf, maar ook voor de school. De eerste drie à vier jaar ben je aan het bouwen. De volgende twee jaar staat het en ga je nog wat bijschaven. En dan wordt het comfortabel en wordt het tijd voor een volgende stap. Er ontstaat een soort blinde vlek. Mensen zeggen dan ‘ja, dat is Patricia dus laat maar’. En dan heb je niet helemaal meer scherp waar je mee bezig bent. Daarbij zegt de sporter in mij dat het wel een beetje pijn moet blijven doen. En pijn doet het hoor.

Wat ga je missen?
De grote betrokkenheid en bevlogenheid van zowel de collega’s als de kinderen zal ik zeker missen. Ik verlaat een fantastische werkplek. Iedere dag ga ik met een grote glimlach naar mijn werk en loop ik ’s middags ook weer met een grote glimlach de school uit. Het liefst nam ik al mijn collega’s mee.

Welke uitdaging zie je in het Dalton College?
Het Dalton College is een andere vorm van onderwijs. Eigenaarschap is daar een groot goed. Opleiden tot zelfstandige mensen maar dat vooral samen bereiken. Veel sport, spel en drama, wat mij enorm aanspreekt. Al met al een spannende stap.”

Wat wil je je opvolger meegeven?
“De collega’s hier hebben ontzettend veel lol met elkaar, koester dat. De leerling leert namelijk het meest van een gelukkige leraar. Daarnaast is ‘what you see is what you get’ in het vmbo. Zowel bij de docenten als bij de leerlingen. Dus doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Ga goed om met het vertrouwen dat je krijgt. Er wordt hier door iedereen keihard gewerkt. Laat zien dat je dat waardeert. Dan is het de mooiste baan die er is.”

Word jij de opvolger van Patricia in Castricum? Bekijk hier de vacature!