clusius 02 jun 2022

Kees Schilder neemt afscheid van het Clusius College

Na 40 jaar Clusius College maakt Kees de overstap naar de lokale politiek. Half juni begint hij als wethouder bij de gemeente Edam-Volendam. Sinds 2000 was Kees vestigingsdirecteur in Purmerend. Geen gemakkelijke stap. “Ik heb er lang over na moeten denken, veel gesprekken thuis over gevoerd, maar ik zie het als een mooie afsluiting van mijn loopbaan” aldus Kees. “Uiteraard ga ik het Clusius College enorm missen, ik heb hier de mooiste baan die er is”.

Geen dag hetzelfde bij Clusius College Purmerend

Kees begon zijn loopbaan in 1982 als docent rekenen en wiskunde op de Rijks Middelbare Landbouwschool . “Een fantastische tijd, alles kon en alles mocht. We hadden toentertijd zoveel vrijheid. Ik ben nog steeds dankbaar voor alle kansen die ik toen gekregen heb.”

In Purmerend gebeurt altijd wat
In 2000 werd Kees directeur van de vestiging in Purmerend. “Het voelt echt niet als 22 jaar” zegt Kees. “Elke dag is anders, en in Purmerend gebeurt er altijd wel wat. Bij mijn aantreden bleek al snel dat we uit ons jasje groeiden. De prognoses gaven aan dat we van 300 naar 450 leerlingen zouden groeien. Er moest een nieuw schoolgebouw komen. Bij de oplevering van dat gebouw in 2004 zaten we al op 550 leerlingen. Die oplevering ging overigens niet zonder slag of stoot. Een paar dagen voor de opening was er een lekkage geweest op de 1e verdieping. Op hele benedenverdieping stonden we tot onze knieën in het water. Een half jaar vertraging. Een drama was dat. Maar uiteindelijk staat er wel een prachtig gebouw met mooie buitenruimtes, zoals de kas en het dierenverblijf.”

Groei
“Na de oplevering groeiden we door. We waren gewoon een ontzettende goede school, een hecht team, de schoolzorg goed op orde, we hoorden bij de top qua prestaties. We groeiden door naar 1100 leerlingen. Maar die groei had ook zijn keerzijde. Er kwam een verdieping op de school. Er kwamen veel nieuwe, onervaren docenten binnen het team. Het was onmogelijk om daar goede begeleiding aan te geven. We liepen allemaal op onze tenen en dat had weer invloed op de kwaliteit. Het leerlingenaantal liep sterk terug. Dat zorgde weer voor onzekerheid binnen het team”.

“Inmiddels hebben we de weg omhoog weer gevonden. Uiteindelijk ben je als directeur afhankelijk van de mensen in je team en ik ben ontzettend trots op dit team. Door alles wat we hebben meegemaakt zie je helder wie je bent als school en wat je wilt zijn. Met elkaar doen we ons stinkende best om de leerlingen met plezier naar school te laten gaan. Want dat is waar we het voor doen. Dat de leerlingen een fijne schooltijd hebben”.

Kneitergoeie school
“We gaan met Vonk een nieuwe reis beginnen. Mijn opvolger stapt in een fantastisch team. Ik raad hem of haar aan om de tijd te nemen de mensen echt te leren kennen. Besef dat je met mensen werkt die fouten mogen en durven maken. Koester het team. Het is namelijk een kneitergoeie school”.