clusius 24 feb 2020

Clusius College Alkmaar behaalt gouden Schoolkantine Schaal 2019-2020

Het Clusius College Alkmaar heeft de gouden Schoolkantine Schaal 2019 – 2020 behaald.

In het kader van het project Gezonde Schoolkantine reikt het Voedingscentrum gouden en zilveren schalen uit aan vo- en mbo-scholen die laten zien dat hun schoolkantine gezond is ingericht. Doel van het project is om een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen te realiseren en jongeren te laten ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is.

Het Clusius College was niet de enige school in de regio Alkmaar die in de prijzen viel. Ook het Praktijkonderwijs De Viaan, VSO De Spinaker, Van der Meij College, OSG Willem Blaeu, VSO Heliomare College en het ROC Horizon College ontvingen gouden schalen. Het Stedelijk Dalton College behaalde een zilveren schaal.

Wat zijn zilveren en gouden kantines?

Scholen kiezen zelf of ze gaan voor een ‘zilveren’ of ‘gouden’ kantine. Een gouden kantine heeft een gezonder aanbod en een nóg gezondere uitstraling dan een zilveren kantine. Een zilveren kantine bestaat namelijk voor minimaal 60% uit betere keuzes zoals Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes, en de gouden kantine voor minimaal 80%. Een gouden kantine voldoet verder aan meer 'uitstralingspunten'.

Knappe prestatie

De scholen hebben hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

Richtlijnen

De scholen hebben hun kantines gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter is dat jongeren de toekomst zijn. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.