Praktijkvoorbeelden

Wilgen knotten in Sijbekarspel

Regelmatig organiseren we praktijkklussen voor de studenten bij particulieren, bedrijven en instellingen. Het is een mooie aanvulling op de theorie- en praktijklessen op school.

In de winter van 2021 hebben we, met tweedejaars studenten TPL, 10 wilgen geknot bij een boerderij in Sijbekarspel. Er was veel meer te doen in deze tuin, dus we zijn er drie hele dagen geweest, waarbij we een heerlijke zelfbereide lunch kregen van de opdrachtgeefster, de eigenaresse van de boerderij. Met een bosmaaier is de overdadige oeverbegroeiing van de singel aangepakt en hebben we een afrastering hersteld. Aan het eind van de derde dag vertelde de boerin over haar plannen om een voedselbos op haar terrein aan te leggen. Of we willen meedenken hierin? Aangezien dit een heel actueel onderwerp is in het groenvak, doen wij dat graag. Het sluit goed aan bij het thema ‘de levende tuin’, waarin veel aandacht is voor biodiversiteit, dus wie weet zit er in Sijbekarspel alweer een klus voor het volgende schooljaar in de portefeuille.

Leander Nottrop, docent TPL; ‘Het is leuker dan op school, want de boerin legde zelf aan de studenten uit wat haar wensen en vragen zijn. Het is echt. Na afloop was ze dan ook heel erg blij en dat is natuurlijk een heel fijn resultaat na een dag hard werken.’


Een leerzame en leuke dag voor de studenten.

Renovatie achtertuin bij Esdegee Reigersdaal

De achtertuin van de zorginstelling Esdegee Reigersdaal in centrum Hoorn was jaren verwaarloosd. Er is helaas te weinig geld in hun budget om de tuin mooi bij te houden en zo kwamen ze op het idee om de opleiding TPL van het Clusius College Hoorn te vragen of ze bij konden springen. Dit doen we alleen als het in het lesprogramma past en de klussen in deze tuin sloten mooi aan; voor Reigersdaal een uitkomst en voor ons leuke praktijklessen met heerlijke koeken bij de koffie. Een overduidelijke win-win situatie.

De eerste klas TPL heeft diverse sierheesters gesnoeid, enkele te groot uitgegroeide struiken gerooid en afgevoerd en een te uitbundige klimop gefatsoeneerd. Een begeleider van de zorginstelling vertelde iets over de cliënten en de achtergrond van de instelling, wat voor vele studenten nieuwe informatie was. Ze vonden het eerst wel spannend om op het terrein rond te lopen, maar dankzij de uitleg werd dat minder. Naast voor de hovenier-skills, was de ervaring met mensen met een lichte geestelijke beperking ook leerzaam voor de studenten.


Het renoveren van de achtertuin van Esdegee Reigersdaal was een win-winsituatie: leerzaam voor de studenten en fijn voor Esdegee Reigersdaal.

Excursie circulaire gevelbegroeiing

‘Wat je vandaag bedenkt is morgen alweer vernieuwd’, zegt Theo Luijendijk, docent TPL. Daarom nodigen we bij de opleiding Tuin, Park & Landschap heel vaak experts uit het bedrijfsleven uit. ‘Het aardige is dat deze experts heel graag komen vertellen over hun werk!’.

Voor het keuzevak ‘Dak en Gevelbegroening’ hebben we het bedrijf Donker Groen bv. uitgenodigd. De heer S. Noome gaf uitleg hoe zo’n daktuin tot stand komt. Vervolgens zijn we met de examenklas op excursie geweest bij een daktuin van het circulair ontworpen kantoor van ABN AMRO.

De studenten maakten een verslag over de aspecten van veilig werken en kregen hier een beoordeling over, dat meetelde voor hun examen. 


De studenten op excursie bij een daktuin van het circulair ontworpen kantoor van ABN AMRO.