Praktijkvoorbeelden

Clusius-studenten Plantenteelt winnen prijs bij Bejo

Vier van onze Plantenteelt-studenten, studierichting Glastuinbouw, hebben meegedaan met een wedstrijd welke georganiseerd werd door Bejo Zaden uit Warmenhuizen. De wedstrijd was een virtuele escape room waarbij de studenten verder konden komen als ze de vakgerichte vragen goed hadden beantwoord. De escape room leidde de studenten door de kassen, het laboratorium en warehouse van Bejo Zaden. En onze studenten: Joar, Thijs, Jan en Laura hadden gewonnen! Als echte winnaars mochten ze vorige week hun prijs in ontvangst nemen bij Bejo.

Ze werden tijdens de prijsuitreiking vorstelijk ontvangen bij Bejo. Met een ‘meet and greet’ van een vakspecialist en een tour door de escape rooms in real life was het een geslaagde middag.

Bejo superbedankt voor deze leuke en leerzame middag!

Hoe is het om te werken in de glastuinbouw?

In de glastuinbouw zijn extra mensen nodig. Door de enorme ontwikkelingen binnen de sector zijn de functies veranderd en verbreed. Er is behoefte aan: Leidinggevenden, technici, ict-ers, marketeers, sales, logistiek, HR en teeltspecialisten. Functies op zowel MBO, HBO of universitair niveau.

Om je een indruk te geven van het werk in de glastuinbouw, hebben een aantal organisatie hun krachten gebundeld, en de diverse functies voor je in beeld gebracht. Loop mee met een bedrijfsleider op een gerberakwekerij en kom te weten wat er allemaal speelt bij een salesmanager in de sierteelt.

Neem via deze link een kijkje bij de diverse functies in de glastuinbouw. Onze opleiding Plantenteelt is een goede springplank voor een carrière in de glastuinbouw.

 

Clusius-studenten gaan onderbroeken begraven

Onder de titel 'Soil Your Undies Challenge' worden telers en studenten Plantenteelt uitgedaagd een onderbroek in de grond te begraven. De proef moet uitwijzen hoe gezond het bodemleven is.

De uitdaging is simpel; in de maand april begraaf je een 100 procent katoenen onderbroek in de bodem. Het is de bedoeling dat de onderbroek na twee maanden weer wordt opgegraven. Als er sprake is van een gezond bodemleven, zal er weinig van over zijn. Kun je de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor.

Aftrap

De aftrap van de actie vond plaats op de Mechanisatietentoonstelling tijdens een gastcollege van het Clusius College over bodembeheer. Studenten ontvingen toen een degelijke witte, katoenen onderbroek die zij voor de 'Soil Your Undies Challenge' kunnen gebruiken. De KAVB heeft deze onderbroeken inmiddels ook aan meer dan honderd bollentelers uitgedeeld.

Bodemleven

Een rijk bodemleven met bacteriën, schimmels en andere organismen is nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Dan worden bloembollen en andere gewassen tegen ziekten en plagen beschermd. Daarnaast is het bodemleven belangrijk voor de juiste bodemstructuur en opslag van CO2 in de bodem.

Met de 'Soil Your Undies Challenge' wordt er aandacht besteed aan een gezonde bodem. Het initiatief is ontstaan in Noord-Amerika en is nu uitgerold in Nederland.