Praktijkvoorbeelden

Gastles over weidevogels binnen de module graslandbeheer

Als er veel weidevogels zijn bij een stuk grasland betekent dit: een gezonde bodem. Docent Tanya Koeman: ‘’Voor mij als docent Paardenhouderij is het heel belangrijk dat de leerlingen notie krijgen van het belang van de bodem en het graslandbeheer. We hebben veel theorie besproken met elkaar en gediscussieerd over het belang van het onderhoud van je grasland.’’

Een gastles door iemand uit het werkveld is een mooie aanvulling op de reguliere lessen. De studenten kregen deze keer een online gastles, die werd gegeven door Loran Tinga. Loran is werkzaam als
Boswachter Natuurbeheer & Vrijwilligers en coördinator Beheereenheid Noord-Holland Noord. De les was eenmalig, maar zeker voor herhaling vatbaar in een volgend schooljaar.

De studenten vonden het heel interessant en kijken nu met andere ogen naar de vogels. Een student merkte zelfs op: ‘Mevrouw, deze lessen zijn zo nuttig geweest. Ik besef me nu pas hoe belangrijk het is om goed en verstandig met onze bodem om te gaan!’


Gruto's in het grasland.

De studenten hebben inhoudelijk goede vragen gesteld aan boswachter Loran Tinga en kunnen de opgedane kennis goed gebruiken als ze in de toekomst met graslandbeheer aan het werk gaan!

Projectweek paardenhouderij

De tweedejaars studenten van de opleiding Paardenhouderij organiseren ieder jaar een projectweek. Vanuit voorgaande edities is er voor de studenten veel inspiratie voor handen. Zo ontstaan er talloze leuke ideeën en initiatieven. Afgelopen jaar was dit het programma:

  • Maandag stond in het teken van “Wild West”. Want, hoe is Western naar Nederland gekomen? Working Equitation, western demonstraties en Jill Kinkelaar. Dat is zomaar een greep uit het programma van deze dag, die gehouden wordt bij Trainingsstal Starnmeer.
  • Dinsdag was de Bedrijvendag, die plaatsvond op Manege Beukers. Mechanisatie, innovatie en duurzaamheid, daar draaide het allemaal om op deze dag. Door middel van het tentoonstellen en demonstreren van machines en andere producten werden de bedrijven en de paardensector dichter bij elkaar gebracht.
  • Woensdag werd georganiseerd door studenten van de opleiding Paardenhouderij niveau 2. De studenten zijn voor deze dag geïnspireerd door de gedachte “het moet leuk en leerzaam zijn”. Denk aan bijvoorbeeld: voltige, zadelpasser, carrousel, paardenmasseur, western demonstratie, vrijheidsdressuur, workshop touwhalster maken, enzovoort.
Gastles paardentransport

De paardensector is groot en divers met een verscheidenheid aan beroepen. Dat onderstreepte Amber de Haas, oud-student van het Clusius College Alkmaar, tijdens haar gastles. Ze is vrachtwagenchaffeusse in de paardentransport.

De studenten luisterden geboeid naar haar verhalen over haar werk in de paardentransport. Een hele afwisselende baan waar geen dag hetzelfde is. Ze heeft bij haar werkgever BSS Horse transport van alles vervoerd; natuurlijk paarden en pony’s, maar ook ezels en zelfs alpaca’s. Veel per vrachtwagen maar ook luchttransport komt regelmatig voor. Interessant om te horen wat er allemaal bij komt kijken en hoe je tijdens de reis de paarden zo optimaal mogelijk verzorgt.

Onze studenten krijgen door deze gastcollege’s van oud-studenten een goed inzicht in de beroepsmogelijkheden na hun studie.

Voor meer informatie over BSS Horse transport klik hier.