Praktijkvoorbeelden

Praktijkdag met gastdocent in Schagen

Ongeveer 500 meter van onze school in Schagen hebben we voor onze GGI studenten van Schagen (niveau 2) en Hoorn (niveau 2 en niveau 3) een oefenterrein voor de praktijklessen Cultuurtechniek. Hier leren de studenten veilig hijsen en vlakken. Ook oefenen ze het uitgraven van sloten en aanleggen van een cunet, een geluidswal of een dijk (dit is eigenlijk een omgekeerde sloot).  


De praktijklessen cultuurtechniek zijn voor de studenten ontzettend leerzaam. 

Regelmatig nodigen we een gastdocent uit om de studenten de nieuwste technieken en innovaties aan te leren. Zo kwam Martin Jimmink langs, een ervaren loonwerker die er ook enthousiast over kan vertellen. Zulke gastlessen zijn door de buitengewone expertise van de gastdocent een mooie aanvulling op de reguliere lessen.

Voorbereiden bouwlocatie in Heerhugowaard

Studenten van de mbo-opleiding GGI uit Schagen (niveau 2) hebben geholpen met het uitzetten en graven van de bouwlocatie voor 'Het huis van de toekomst’, een leermodelwoning voor de mbo studenten van Espeq in Heerhugowaard.

Onze GGI studenten hebben het cunet uitgegraven, waarbij ongeveer 150 kuub grond verzet werd. Het project nam 5 dagen in beslag. De graafwerkzaamheden moesten vanwege de komst van de heimachine voor 9 december 2020 klaar zijn.

‘Soms zit het nog tegen ook, zo kregen we een lekke band met de kipwagen’, aldus Simon Blaauboer, docent GGI Schagen. ‘Dat hoort ook bij de praktijk van een echte klus’. Er was een leuke samenwerking met de collega's van het Espeq, die enthousiast waren over onze studenten. Als de bouw is afgerond komen we terug voor de afrondende grondwerkzaamheden, om alles keurig netjes op te leveren.''


Graafwerkzaamheden bij Espeq in Heerhugowaard. 

Graafkunst bij de aanleg van het voedselbos in Bovenkarspel

In maart 2021 hebben studenten van de opleiding Groen, Grond & Infra niveau 3 uit Hoorn gedurende 3 dagen de graafwerkzaamheden verricht bij de aanleg van het (toekomstige) voedselbos bij het Streekbos in Bovenkarspel. Een mooie samenwerking met het IVN, dat met deze hectare de biodiversiteit van de omgeving wil verbeteren. In de klas werd m.b.v. de tekeningen uitgelegd dat een voedselbos toekomst heeft als natuurinclusieve voedselproductie.


Studenten verrichten graafwerkzaamheden bij de aanleg van het voedselbos in Bovenkarspel.

We hebben twee meertjes uitgegraven, drie hoogtes gemaakt en het terrein gevlakt. Hiervoor werkten we met 3 minikranen (van het Clusius College zelf) en met een mini-dumper die hiervoor door het IVN werd gehuurd. ‘Het graafwerk was anders dan wat we gewend waren door de natte plakkerige West-Friese klei’ vertelden de studenten (17 jongens en 1 meisje) die het heel leuk vonden om te doen: 'want het is echt!'

Docent Arend Jan van Splunter: ‘Het was een hoop geregel met het materieel en transport, maar zeker de moeite waard, want ik vond het een interessante kennismaking met het IVN en het concept voedselbos’.