Paardenhouderij

Paarden zijn je lust en je leven en ze komen bij jou dan ook altijd op de eerste plaats. Zijn paarden jouw passie? Dan is dat jouw opleiding.

"Het is hard werken, maar iedere dag genieten. Het plezier dat bezoekers beleven aan een rit op een van onze dieren... Het is prachtig werk!"

Over het vakgebied 

In de paardenhouderij kun je je passie voor paarden helemaal kwijt. De verzorging van paarden kost veel tijd, maar dat heb je er graag voor over. De stal uitmesten, stro bestellen, hooi regelen, voeren, poetsen en zorgen dat het paard genoeg beweegt horen er allemaal bij. Geen punt, want je weet dat jij belangrijk bent voor het welzijn en de gezondheid van het paard. Je hebt daarbij kennis nodig over onderwerpen zoals gezondheid en verzorging, voeding en welzijn, het werken met paarden, voortplanting en management. Je leert ook wat er komt kijken bij het runnen van een bedrijf en hoe belangrijk het is dat je klanten tevreden zijn.

Nog even dit…

Je hebt mensen en je hebt mensen die van paarden houden. En dan zijn er paardenliefhebbers die van hun hobby hun beroep maken. Ze weten dat het hard werken is, vaak buiten, soms tot ’s avonds laat, maar ze hebben het er graag voor over.

Inhoud van de opleiding 

  • Je werkt straks iedere dag met paarden, en dus besteden we aandacht aan: verzorging, huisvesting, training, welzijn, gezondheid & ziekte, voeding en fokkerij. Ook is er – bij voldoende belangstelling – de mogelijkheid tot het behalen van je koetsiersbewijs.

  • Je werkt straks in een bedrijf of als ondernemer, dus krijg je: ondernemingsplan (niveau 4), economie, Nederlands, Engels, SLB (studie- en loopbaanbegeleiding) en rekenen. Daarnaast krijg je algemene vakken als communicatieve vaardigheden en computergebruik.

Wat kun je worden met deze opleiding?
Wat kun je worden met deze opleiding?
  • Groom
  • Medewerker bij pensionstal
  • Medewerker bij manege
  • Medewerker bij handelsstal of stoeterij
  • Bedrijfsleider op een paardenbedrijf
  • Medewerker bij een draf- of renstal
  • Paardenhandelaar

Volg deze opleiding in

Goed om te weten

Voor de niveau 3 en 4 opleidingen dierverzorging en paardenhouderij en paraveterinair is er een maximum gesteld aan het aantal studenten dat de opleiding kan gaan volgen. Dit doen we omdat we dan zeker zijn van voldoende stageplaatsen, maar ook letten we hierbij op het aantal baankansen in de regio. Leerlingen van het Clusius College vmbo (en mbo) krijgen tot 15 januari 2018 het alleenrecht om zich voor deze opleidingen aan te melden. Vanaf 15 januari 2018 kan iedere leerling, ongeacht de school van herkomst, zich aanmelden voor deze opleidingen en gaat het op volgorde van aanmelding. Meer informatie staat in het Toelatingsbeleid mbo.

In het overzicht hiernaast staat meer achtergrondinformatie van de opleiding. Zoals de studiebijsluiter die je informatie geeft over de tevredenheid van de studenten over deze opleiding, de kans op werk in het vakgebied, de kans op stageplekken, het startsalaris en meer.

Ook vind je hier de specifieke toelatingseisen van de opleiding, de schoolgidsen van de vestigingen en natuurlijk de informatie over het aanmelden. Heb je toch nog vragen? Dan kun je hier onze decaan benaderen.