'Mooiste periode van de opleiding' Patrick (oud-student Plantenteelt) over zijn ibpv

Wat een avontuur! Mijn tijd in Nieuw-Zeeland is de mooiste periode van de opleiding geweest. Toen ik aan de opleiding begon zei ik al dat ik naar Nieuw-Zeeland wilde gaan om daar stage te lopen. In het derde jaar ben ik in het vliegtuig gestapt op weg naar Nieuw-Zeeland. Voordat de vlucht begon was ik behoorlijk zenuwachtig. Opeens was het zo ver, daar ga je dan naar de andere kant van de wereld. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland waren alle zenuwen weg.

Met meerdere studenten wonen bij super aardige hospita

Bij aankomst op mijn eerste verblijf in Auckland merkte ik gelijk hoe aardig iedereen is. Iedereen maakt graag een praatje en wilt je helpen. Ik had nog geen auto geregeld, maar binnen een dag had ik een auto die ik kon gebruiken voor de rest van mijn stagetijd. Na een week in Auckland te zijn geweest ben ik naar Pukekohe gegaan. Hier heb ik twee maanden gewoond bij een super aardige hospita. In dit huis zaten ook al een paar andere Nederlanders en een Japanner. Zij liepen ook stage, maar bij een ander bedrijf. Samen met deze huisgenoten heb ik veel van Nieuw-Zeeland gezien en geleerd.

Māuri people ontmoet en ‘Haka’ geleerd

Het absolute hoogtepunt van de periode was onze trip naar Rotorua en Lake Taupo. In Rotorua hebben we kennis gemaakt met de Māuri people en hebben we de ‘Haka’ geleerd. De natuur in Nieuw-Zeeland is bijzonder prachtig. Neem dus goede wandelschoenen mee, want er zijn veel ‘hike trails’. Elke route is weer anders; een prachtig uitzicht, watervallen, bossen, gras of rots vlaktes en stranden.  

Productie van paprika's en nuttige insecten

Oh ja, ik heb ook nog stage gelopen. Ik liep stage bij het bedrijf ‘Gourmet Waiuku Ltd’. Dit glastuinbedrijf is 5 hectaren groot. Hier worden vijf verschillende paprika’s geteeld. Naast de paprika’s worden er ook nog nuttige insecten en hommels geproduceerd. Hier heb ik ook een paar weken mogen meekijken en werken. Deze ervaring is onbetaalbaar, aangezien het in Nederland bijna onmogelijk is om te zien hoe de nuttige insecten geproduceerd worden. Voordat ik contact had met dit bedrijf had ik eerst contact met een ander bedrijf, die heeft mij doorgestuurd naar ‘New Zealand Gourmet’ (staat nu ook op stagemarkt.nl). Zoals in de rest van Nieuw-Zeeland zijn de mensen hier ook super aardig en behulpzaam. Tijdens de stage kreeg ik alle tijd om aan de opdrachten te werken.

Drie maanden stage is veel te kort!

Als je de kans hebt om een stage te lopen in Nieuw-Zeeland, moet je dit zeker doen! Het is een ervaring die je nooit meer vergeet. Ik verheug me er nu alweer op, om terug te gaan en de rest van Nieuw-Zeeland te zien, want 3 maanden stage is veel te kort.

Klik hier voor meer ervaringsverhalen ibpv.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Plantenteelt.