'Er ging een wereld voor mij open!' Esmee (student Bloem & Design) over haar ibpv

Mijn naam is Esmee, 20 jaar en ik zit op de opleiding Bloem & Design. Ik heb van februari tot half maart 2020 stage gelopen in Duitsland. Ik was na meerdere bpv’s in Nederland reuze benieuwd hoe het eraan toegaat in bloemenwinkels in het buitenland en ik wilde er graag achter komen hoe het is om 8 weken lang in een ander land zonder vrienden of familie om je heen te leven. Om deze redenen wilde ik heel graag een ibpv gaan doen.

Zoektocht

Toen begon de grote zoektocht naar een leuk stage bedrijf, ik dacht aan Australië, België, Engeland en Duitsland. Ik kreeg de tip om www.stagemarkt.nl te gebruiken om bedrijven zoeken en dat is echt een topsite. Na wat onderzoek kwam ik terecht bij Aschwin Florales Design, een bloemenwinkel in een klein dorpje tegen München aan. Na wat mailcontact te hebben gehad was de stageplek geregeld. Ik kon en mocht komen…. YESSSSS!!

Enorme muur van verse bloemen

Ik heb echt een ontzettend leuke tijd gehad bij het bedrijf. De eigenaar was heel toevallig ook een Nederlander en dat was soms superhandig als ik even iets niet snapte in het Duits. Maar ook is iedereen bereid Engels te praten als je iets even niet weet en met handen en voeten kom je er ook zeker wel uit. Een hoogtepunt van de stage was voor mij wel echt trouwwerk maken. Voor de corona-periode waren er veel trouwerijen waaraan ik mee mocht helpen met bloemwerk maken. Er ging een wereld voor mij open! Voor een opening van een hotel in München hebben wij een ontzettend grote bloemenmuur gemaakt. In Nederland had ik nog nooit een muur gemaakt met verse bloemen maar daar is het de normaalste zaak van de wereld.

Verblijfplaats

Mijn zoektocht naar een verblijfplaats was lastig maar is via een Facebook groep van een dorp in de buurt toch gelukt. Ik kwam bij een gastgezin terecht dat al vaker buitenlandse studenten hadden opgevangen. Uiteraard is via Facebook niet altijd veilig dus plan altijd Skype-gesprekken zodat je zeker weet dat het veilig is om daar te verblijven, dat heb ik samen met mijn ouders ook gedaan.

Spannend

Ik vond het wel heel spannend om 8 weken zonder vrienden of familie te leven. In de weekenden had ik toch soms wat heimwee en om te voorkomen dat dat te erg zou worden besloot ik om zelf leuke dingen te doen. Ik ging vaak op zaterdag met de trein naar München om te shoppen of juist echt de stad te verkennen. Ik zat ook midden in de carnavalsperiode en dat was echt een feestje daar. We spraken met collega’s af in München om met zijn allen carnaval te vieren in de stad. Ik vond het fantastisch om dit grote feest samen met collega’s van de winkel mee te maken.

Ik zou een ibpv zeker aanraden aan andere studenten. Ik ben een stuk zelfstandiger geworden en heb ook geleerd om voor langere tijd op mezelf te zijn aangewezen.

Samengevat was mijn stage dus echt een ontzettend groot feest!

Klik hier voor meer ervaringsverhalen ibpv.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Bloem & Design.