mbo 01 dec 2021

Cynthia en Thijmen (studenten Veehouderij) gingen naar Noorwegen

Misschien heb je het onlangs al eens voorbij zien komen op onze kanalen: het internationale project Amoove21. Studenten van scholen uit Noorwegen, Zweden, Finland en Nederland werkten daarin samen op het gebied van dierverzorging, paardenhouderij en (melk)veehouderij. Negen lessenseries, zowel virtueel als ter plaatse; dat was het doel. Door de situatie omtrent corona was alles wat vertraagd, maar begin deze maand was het dan toch echt zover: de eerste pilot was een feit! Maar wat hield dit nou eigenlijk in? En wat hebben de studenten eraan? Thijmen Bakker en Cynthia de Kock, derdejaars studenten Veehouderij, zijn net terug uit Trondheim in Noorwegen. In een interview vertellen zij over hun ervaring.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met het project Amoove?

Cynthia: Wij zijn hiermee in aanraking gekomen doordat er bij Engels een (verplichte) opdracht was. Tijdens deze opdracht moesten wij een video maken over de vijf vrijheden van koeien. Dit filmpje werd vervolgens beoordeeld en wij gaven feedback aan filmpjes van andere landen. Toen kwam de mogelijkheid om jezelf op te geven om naar Noorwegen te gaan, dat heb ik vervolgens gedaan.

Thijmen: Toen hebben wij een sollicitatiebrief geschreven en zijn wij uitgekozen.

Wat verwachtte je van het project?

Cynthia: Ik wist helemaal niet wat er te verwachten viel, ook omdat het een pilot was en het eerst nog niet zeker was of het überhaupt wel door kon gaan. Door verhalen van anderen verwachtte ik dat wij zouden gaan werken op een boerderij, maar dat is uiteindelijk heel anders gegaan. Wij hebben uiteindelijk lessen op school gevolgd en boerderijbezoeken gedaan.

Thijmen: Op bezoek bij boerderijen in Noorwegen en daar aan het werk.

 

Hoe heb je de virtual assignment ervaren?

Cynthia: Erg leuk! Door de filmpjes kon je ook al een beetje de verschillen tussen de landen zien.

Thijmen: Goed, leuke opdracht.

Heeft de virtual assigment je goed voorbereid op de uitwisseling?

Cynthia: Ja, zoals ik hierboven al aangaf wist je al wel een klein beetje de verschillen en ook wat je een beetje van Noorwegen kon verwachten.

Thijmen: Ja, we hebben de vijf vrijheden ook erg veel gebruikt in de twee weken.

Kan je iets vertellen over het contact met de andere studenten?

Cynthia: Tijdens de opdracht in Nederland hadden we nog eigenlijk (op de feedback na) geen contact gehad met de studenten. Later bleek dat niet iedereen die naar het project ging ook dezelfde opdracht had gemaakt, maar tijdens het project in Noorwegen was er heel goed contact. Zo hebben we nu bijvoorbeeld nog een gezamenlijke Snapchat groep waar we soms wat in delen.

Thijmen: Ook ging het contact maken erg makkelijk. Er waren leuke gemotiveerde mensen aanwezig. We hebben ook nog met studenten van de Noorse school contact gehad en gelachen.

 

Hoe was de begeleiding in Noorwegen geregeld, zoals docenten, huisvesting en eten?

Cynthia: Niks op aan te merken! Bij aankomst in het motel was er een goed gevulde koelkast voor ons beschikbaar. Wij, als echte Hollanders houden van lekkere kaas en melk, alleen zijn ze in Noorwegen hele andere kaas en melk gewend. Toen wij dat aangaven werd er meteen wat geregeld. Ook als er iets anders nodig was werd het gehaald.

Thijmen: Super goed, kon niet beter. Eten was goed voorbereid, alles werd betaald. We hoefden maar te roepen en het lag in de koelkast: letterlijk. Ze vulde onze koelkast ook nog eens!

 

Welke verschillen met de Nederlandse veehouderij zijn je opgevallen?

Cynthia: Een boerderij met rond de 40 koeien is daar normaal en hier vrij klein. Ook kijken zij anders naar de huisvesting van de kalfjes: er zit een laagje rubber op de roosters en dat vinden ze genoeg. Ook gebruiken ze geen ligboxen en wij wel. Ook is het ras (Norwegian red) een stuk kleiner dan dat we hier gewend zijn en is de melkprijs daar een stuk hoger, namelijk € 0,50.

Thijmen: De grootte van de bedrijven, zo kunnen kleine bedrijven rond komen. De overheid speelt een grote rol in het boeren, dit omdat ze de Noorse producten in Noorwegen willen houden.

Wat is het belangrijkste/leukste dat je hebt geleerd of meegemaakt?

Cynthia: Het allerleukste vond ik dat ik het noorderlicht heb gezien.

Thijmen: Het sociale contact met iedereen vond ik het leukst. Dit in combinatie met het bezoeken van de bedrijven was ideaal.

 

Zou je een dergelijk project aan medestudenten aanraden?

Cynthia: Jazeker! Ik heb mijn buitenlandstage in Friesland gelopen, vanwege de coronasituatie en ik was het sowieso al van plan, omdat ik toch een beetje bang was voor die 9 weken van huis. Hier was je met meerdere Nederlanders, dus je had altijd iemand om tegen te praten. Ook zijn de 2 weken zo omgevlogen.

Thijmen: Zeker een aanrader! Onwijs goede ervaring voor iedereen.

Wat wil je andere studenten adviseren over internationalisering?

Cynthia: Het is erg interessant om eens keer te kijken hoe ze in andere landen boeren. Je kan er veel van leren, misschien zie je wel iets heel nieuws en kan je dat ook weer op je eigen bedrijf proberen.

Thijmen: Gewoon doen, hoe het afloopt zie je vanzelf wel.