Praktijkvoorbeelden

'De Dubbele Bodem': projectonderwijs, Land en Hand, studenten tweedejaars

Voor Het Landschap Noord-Holland werken onze tweedejaars studenten aan het project “De Dubbele Bodem” van het project Land en Hand. Docent Joosie Wijnen: ‘Zo verbinden we duurzaam grondgebruik aan landbouw, bloemen, food en creativiteit. Onze studenten ontwikkelen een creatief concept voor een eetbare inheemse bloementuin. Ze werken hierbij samen met de opleiding Tuin, Park & Landschap en verdiepen zich in de permacultuur en biodiversiteit. De eetbare tuin zal op twee locaties gerealiseerd worden; in Hoorn op het Clusius College en in Krommenie bij Fort K’ijk.

Student Anne Becker: ‘Ik werk graag aan dit project omdat ik sinds een paar jaar erg geïnteresseerd ben in biodiversiteit en het onderhouden van een moestuin. Met dit project kan ik hier verder mee aan de slag en mijn creativiteit toepassen in het ontwerp.’

Naast het ontwerpen van de eetbare tuin, werken de studenten aan de promotie van het project. Zo bouwen zij een website, maken content voor social media en vlogs over het project. Ze ontwerpen informatieflyers en signing voor op de locatie zelf. Hand en Land is gestart in 2021, als onderdeel van het Programma Biodivers Perspectief, een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en overheid over de omslag naar natuurinclusieve landbouw. Het project loopt enkele jaren door. Je kunt het volgen op het Instagram-account van Land en Hand.

Meer informatie vind je op: www.landenhand.nl.

                       
De studenten op bezoek bij Fort K’ijk.                            De, door de studenten, ontworpen informatieflyer. 

'Batikken met bloemen': het maken van een DYI- video voor vmbo-studenten

Een belangrijke vaardigheid als stylist is het geven van presentaties, om zo je eigen expertise over te kunnen dragen aan de klant. Tijdens de module ‘Het verzorgen van een vak demonstratie’ maakten onze derdejaars studenten in maart 2021 deze eigen unieke DYI(Do-It-Yourself)-video. Ze ontwikkelden het idee van het begin tot het einde: van het script tot en met het editen.

Het eindresultaat is een leuke, enthousiaste, maar vooral DYI-video, die (onder andere) vmbo-leerlingen inspireert om zelf aan de slag te gaan. Bekijk de video op YouTube


Sfeerimpressie van het batikken met bloemen.

‘Dinner For Two’: het werkprocesexamen, derdejaars studenten

Bij het zogenaamde ‘werkprocesexamen’ toetsen we de vakvaardigheden van de derdejaars studenten. Elk jaar verzinnen we een nieuw thema. In 2021 was dit “Dinner for two”, waarbij de studenten een tafelschikking hebben gemaakt, passend in een zelf uitgekozen interieur, waarbij ze ook twee verschillende groenarrangementen creëerden.

Hiervoor hebben de studenten een plan uitgewerkt met een moodboard, hebben ze geëxperimenteerd met verschillende materialen en technieken en hebben ze een presentatie van hun werk gegeven.

De studenten hebben hard gewerkt en hele mooie eindproducten opgeleverd, dat laten onderstaande foto's goed zien! Volg het Instagram-account voor actuele opdrachten en producten van de studenten I&O.