Praktijkvoorbeelden

Studenten van de opleiding Bloem & Design krijgen vaak opdrachten in samenwerking met het bedrijfsleven. Ook worden vanuit de opleiding verschillende masterclasses georganiseerd. Onderstaand een greep uit de activiteiten.

Studenten Bloem & Design maken groenontwerp voor basisschool

Binnen onze opleiding volgen studenten een module Groen Advies, waarin ze een ontwerp mogen maken voor interieurbeplanting. Toen we hoorden dat basisschool De Kring een groenontwerp zocht voor de koepel in hun monumentale schoolgebouw, waren we direct enthousiast!” Aan het woord is Menno Groen, al 25 jaar docent en relatiemanager op het Clusius College. Zijn collega-docent Marjon Steenbergen valt hem bij: “Echte opdrachten uit het werkveld, daar doen we het voor.”

De opdracht
De studenten zijn eerst op locatiebezoek gegaan (toen dat nog kon met de coronaregels) en kregen een rondleiding en een inkijkje in de rijke geschiedenis van het gebouw. De studenten konden sfeer proeven, de lichtinval bepalen en de koepel opmeten. Daarna gingen ze in groepjes met de opdracht aan de slag.

 Groep 7-leerlingen en leerkrachten beslissen
“Het was een leuke verrassing om de groenontwerpen van de studenten te zien”, vertelt Kring-directeur Michael Vader. “Vanwege de lockdown maakten de studenten creatieve vlogs waarin ze hun zorgvuldige ontwerp toelichtten. Doordat er weinig licht in de koepel valt, adviseerden de studenten ons om voor planten van kunstzijde te kiezen. Een mooie, duurzame oplossing waar we nog lang plezier van zullen hebben. In alle ontwerpen hielden ze goed rekening met ons monumentale gebouw. Sommigen verwerkten de bloemmotieven en plantaardige ornamenten die bij de bouwstijl horen in hun ontwerp. Onze groep 7-leerlingen en leerkrachten hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt en een ontwerp uitgekozen.”

Nieuwe groene koepel
"Een superkleuk project", vat Menno samen. "Een nieuwe lichting studenten heeft uiteindelijk het gekozen groenontwerp in de koepel gerealiseerd, en ook die waren weer enthousiast. Ze zijn heel creatief en handig met bloemen en planten. Dit is wat onderwijs leuk maakt, dat horen we ook echt terug."

Met een opdracht als deze maken studenten contact met organisaties die een concrete vraag hebben, en mogen ze daar naar eigen idee invulling aan geven. Het is voor studenten zo veel leuker om aan een ‘echte’ opdracht te werken. Zowel de studenten als de basisschool zijn supertrots op het resultaat!

    

 

Bruidsshow 2020-2021: Wedding Future Now

Derdejaars studenten van onze mbo-opleiding Bloem & Design in Alkmaar organiseren jaarlijks in november een bruidsshow waarin zij hun prachtige bruidsbloemwerken aan het publiek tonen. Dit jaar kon de show door de coronamaatregelen niet in fysieke vorm doorgaan. Maar niet getreurd, creatief als ze zijn maakten de studenten dit jaar een film van de show met als thema Future Now! waarin zij bruidsbloemwerken van de toekomst laten zien.

Bekijk hier de film: https://youtu.be/aRLRK7wLD_Q

      

   

Studenten Bloem & Design maken fotoshoot bolgewas voor kwekers en handelaren

Jaarlijks verzorgen studenten Bloem & Design in januari het bloemwerk tijdens de CNB Bloem- en Relatiedagen. Op deze relatiedagen ontmoeten kwekers en handelaren elkaar, om zo de vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. In deze corona-tijd is het niet gewenst om elkaar fysiek te ontmoeten en werd in onderling overleg gezocht naar een alternatief: een fotoshoot.

De foto’s kunnen digitaal en online gebruikt worden door kwekers en handelaren. De opdracht aan de studenten was: maak een fotoshoot-presentatie, waarin het bolgewas centraal staat (zonder vermenging met andere bloemen of verwerking van niet natuurlijk materiaal). De studenten kregen enkele weken de tijd om hun ideeën uit te werken en te presenteren aan het CNB en de fotograaf Jan de Koning. Nadat de ideeën waren goedgekeurd door de opdrachtgevers begon het echte werk. Onze creatieve studenten hebben uitvoerig contact gehad met de kwekers m.b.t. de sfeer waarin hun product gezet moest worden, tot het aantal stelen wat nodig was voor de opdracht. Door fotostudio Visionspictures is alles tot in detail vastgelegd. De studenten waren trots op het eindresultaat en verbaasd dat voor één foto, zoveel werk achter de schermen nodig is. Het resultaat mag er wezen. Bijgaand alvast onze eigen foto’s. We zijn benieuwd naar het eindresultaat van Visionspictures.

     

Online masterclass bloemstylist Sandra Attema

In samenwerking met het team van Bloem & Design verzorgde bloemstylist Sandra Attema op 18 januari j.l. de online masterclass “Couleur Locale”.

Innovatief en kleurrijk bloemstylist Sandra Attema houdt van kleur en is een echte trendsetter. Felle kleurencombinaties of juist mooie zachte pasteltinten combineert ze tot een harmonieus geheel. De combinatie van kleur, compositie en frames maakt dat Sandra Attema een herkenbare stijl heeft.

De naam Couleur Locale onthulde het thema ook al een beetje, want naast kleur stonden de bloemen van sponsoren in de regio centraal.

Het was de eerste online masterclass verzorgd door het team en de masterclass is goed bekeken. Dit smaakte naar meer dus houd de socials in de gaten voor de dingen die er nog aankomen.

Deze masterclass werd georganiseerd door de opleiding Bloem & Design en was mede mogelijk gemaakt door Dekker Chrysanten, Marginpar, Tesselaar Alstroemeria en Slijkerman Kalanchoë.

Bekijk hieronder de video van de online masterclass