Veehouderij

Droom jij van het werken op een veehouderij bedrijf? Misschien wel dat van jezelf? Afwisselend, veelzijdig en met alle vrijheid om zelf te bepalen wat je doet op een dag. Wil je straks verstand hebben van diergezondheid, fokkerij, voederwinning en landbouwmachines? 

"Als je van vrijheid en de natuur houdt, is dit het mooiste beroep dat er is."

Over het vakgebied 

Het vakgebied gaat over het werken met koeien, schapen, met gewassen, op het land en in de natuur. Als dit je interesse heeft dan biedt de opleiding veehouderij de mogelijkheid om van je interesse je beroep te maken. Melkveehouderij vormt de basis van je opleiding. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor een groot aantal dieren. Je loopbaan begint met een intensieve studie. Je leert alles over de koeien waar je mee te maken krijgt en over de manier waarop je een veehouderij runt.

Nog even dit…

Of je nu melkveehouder wordt, inseminator of als veevoedingsdeskundige aan de slag gaat, je zorgt voor het belangrijkste product dat er is: voedsel. Je bent onderdeel van de groene economie. Groen heeft de toekomst; als sector, als productiewijze en als manier van denken en doen. Doe jij met ons mee?

Inhoud van de opleiding 

 • Om de kwaliteit van de opleiding zo hoog mogelijk te houden, werkt het Clusius College samen met het Nordwin College uit Friesland. Deze opleiding staat bij bedrijven en de onderwijsinspectie als goed aangeschreven.

 • Je bent straks verantwoordelijk voor een groot aantal dieren. Daarom krijg je les in: melken, voeren en verzorgen van dieren, fokkerij, gezondheidsleer, dierenwelzijn, verzorgen grasland en voederwinning, gewasbescherming, kwaliteitsdenken, hygiëne en veiligheid, techniek, bodemkunde en bemestingsleer.

 • Je bent straks onderdeel van de samenleving, hebt te maken met andere partijen en dus krijg je vakken als: Nederlands, Engels en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding).

 • Je bent straks van alle markten thuis en dus krijg je vakken als: scheikunde, rekenen, informatica en economie.

 • Je bent straks ondernemer, manager of bedrijfsleider (niveau 4) en dus krijg je vakken als: managementvaardigheden, bedrijfsadministratie, opstellen ondernemingsplan en VCA (veiligheid, gezondheid en milieu).

Welke vakken je precies krijgt, is afhankelijk van het niveau dat je volgt.

 

Wat kun je worden met deze opleiding?
Wat kun je worden met deze opleiding?
 • Veehouder
 • Medewerker agrarische bedrijfsverzorging
 • KI-medewerker
 • Rundveepedicure
 • Medewerker grondonderzoek
 • Commercieel medewerker bij leveranciers

Volg deze opleiding in

Goed om te weten

Voor meer achtergrondinformatie hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Zoals de studiebijsluiter die je informatie geeft over de tevredenheid van de studenten over deze opleiding, de kans op werk in het vakgebied, de kans op stageplekken, het startsalaris enzovoort.

Ook kun je hier de toelatingseisen van de opleiding vinden. En tenslotte de schoolgidsen van de vestigingen en natuurlijk de informatie over het aanmelden. Heb je toch nog vragen? Dan kun je hier onze decaan benaderen.