Plantenteelt

Wil jij werken op het land, in de kas of in een laboratorium? Heb jij een voorliefde voor groen en techniek? Wil je werken in één van de topsectoren van de Nederlandse economie? Meld je dan aan voor deze opleiding!

"Voor mij is akkerbouw de ideale combinatie van (groene) techniek, werken in de buitenlucht en contact met mensen."

Over het vakgebied 

Een plantenteler werkt buiten op het land, in de kas of in het laboratorium. Na deze opleiding heb je verstand van groen maar ook van techniek en je bent niet bang om af en toe met je neus in de papieren te duiken. Na een groeiseizoen met een goede gewasverzorging, plan je de oogst op tijd in. Zo komen de producten perfect van het land. Je bent op de hoogte van de regels, zoals die op het gebied van bemesting en veiligheid. Er is ook een commerciële kant waarbij je moet omgaan met leveranciers en klanten. Om te kunnen werken in de plantenteelt moet je dus veel dingen weten, veel dingen kunnen en - heel belangrijk - de juiste beroepsmentaliteit hebben.

Ook nog dit...

De plantenteelt is een van de topsectoren van de Nederlandse economie. Onze producten gaan de hele wereld over. Er is veel vraag naar goed opgeleid personeel - zeker in Noord-Holland - waar topbedrijven uit de zaadindustrie zijn gevestigd. De kans op een leuke baan is dus groot.

Inhoud van de opleiding 

 • Tijdens de opleiding leer je alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de (duurzame) teelt, techniek en (economische) ontwikkelingen in de sector.

 • In het begin staat de teelt van een gewas centraal. Later in de opleiding gaat de aandacht uit naar bedrijfsmanagement. Van tevoren ligt vast wat je moet doen, hoe je het moet doen en hoe je bewijst dat je het goed hebt gedaan.

 • Je leert over de teelt en het managen van een bedrijf. Vakken die daarbij horen zijn: bodemkunde, bemesting, gewasverzorging (gewasbescherming), zaaien, poten, planten en ook oogsten.

 • Daarnaast zijn er economische vakken zoals Economie en Bedrijf. In de loop van de opleiding vragen we meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van je.

 • Je gaat ook aan de slag met het behalen van de licentie voor Gewasbescherming en VCA.

 • Daarnaast krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen, biologie en SLB (studie- en loopbaanbegeleiding).

 

Wat kun je worden met deze opleiding?
Wat kun je worden met deze opleiding?
 • Kwaliteitscontroleur
 • Commercieel medewerker
 • Akkerbouwer/bollenteler/tuinder
 • Keurmeester
 • Productmanager
 • Teeltbegeleider

Volg deze opleiding in

Goed om te weten

Voor meer achtergrondinformatie hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Zoals de studiebijsluiter die je informatie geeft over de tevredenheid van de studenten over deze opleiding, de kans op werk in het vakgebied, de kans op stageplekken, het startsalaris enzovoort.

Ook kun je hier de toelatingseisen van de opleiding vinden. En tenslotte de schoolgidsen van de vestigingen en natuurlijk de informatie over het aanmelden. Heb je toch nog vragen? Dan kun je hier onze decaan benaderen.